Tipus de xarxes informàtiques

Hi ha diverses formes d'agrupar les xarxes informàtiques i distingir-les ens permetrà comprendre de forma simple la seva estructura i el seu nivello d'accés o privadesa:

PAN (Personal Area Network):Aquest tipus de xarxa abasta l'àrea personal d'un usuari. Ja sigui per mitjà de cables o sense fils, connecta dispositius com ara ordinadors, smartphones, impressores, scanner.



LAN (Local Area Network): En aquest tipus de xarxa s'interconnecten una sèrie d'ordinadors i dispositius perifèrics en una àrea de fins a 200 metres, i es pot arribar a 1 km de distància amb l'ús de repetidors. Considera tant el programari com el maquinari. 



CAN (Campus Area Network): El terme CAN o Campus area network s'utilitza comunment per a la xarxa que abasta un campus universitari o base militar. És una LAN ampliada, ja que pot interconnectar diversos edificis entre si cobrint grans distàncies.



MAN (Metropolitan Area Network): Una xarxa MAN o d'àrea metropolitana, correspon a una xarxa d'Alta Velocitat (Banda Ampla), que abasta zones extenses de cobertura dins d'una ciutat o municipi. Pot ser privada o pública.




Quan a les xarxes LAN i PAN se'ls hi integren solucions sense fils parlem d'una WLAN (Wireless LAN) i de WPAN (Wireless PAN)

Segons la topologia o forma les xarxes es poden classificar en:

TOPOLOGIA EN BUS


TOPOLOGIA EN ARBRE


TOPOLOGIA EN ANELL


TOPOLOGIA EN ESTRELLA







TIPUS DE XARXES, SEGONS RELACIÓ FUNCIONAL


Segons la relació funcional les xarxes es poden classificar en:

CLIENT-SERVIDOR, és la relació establerta entre dues entitats, el servidor, que ofereix un recurs de qualsevol tipus (físic, de programar, de dades, etc) al client per què aquest en tregui un profit o avantatge. El més habitual és que d'una entitat servidora se n'aprofitin diverses o moltes entitats clients.

IGUAL A IGUAL (P2P) defineixen un sistema de comunicació que no té clients ni servidors fixos, sinó una sèrie de nodes que es comporten alhora com clients i com servidors dels altres nodes de la xarxa, en el qual les dades o les metadades es transfereixen a través d'una xarxa dinàmica. Exemples: emule, utorrent, ares.











CACOO:


Comentarios

Entradas populares de este blog

Conceptos de programación

SISTEMAS OPERATIVOS